Pages

Followers

Tuesday, September 16, 2014

WAJIK


WAJIK @ PULUT KACAU
(versi kurang manis)

500 gm pulut, direndam 8 jam
500 ml pati santan (800 gm kelapa parut + air)
4 helai daun pandan, disiat
50 gm gula batu, dihancurkan
180 gm gula Melaka, dihancurkan
50 gm gula pasir

1. Kukus pulut selama 20-25 minit atau sehingga masak. Ratakan di dalam dulang, biar sejuk.
2. Campurkan santan, daun pandan dan semua bahan lain di dalam kuali non-stick. Kacau tanpa henti hingga berbuih, pekat dan bertali.
3. Masukkan pulut, kacau tanpa henti hingga berkilat. Buangkan daun pandan.
4. Tekan wajik di dalam loyang beralas daun pisang hingga padat. Biar sejuk sebelum dipotong.

Foto : rasa.karangkraf.com

No comments: