Puding Cendol
Bahan A
1½ camb tepung jagung
230 ml air
170 ml santan*
80 gm gula pasir
¾ camb serbuk agar-agar
¼ camt garam
100 g cendol
Bahan B
300 ml air
60 gm gula merah
2 camb gula pasir
2 helai daun pandan, disimpulkan
100 ml santan*
¾ camb serbuk agar-agar
Cara membuatnya
1. Untuk A. Larutkan tepung jagung dengan sedikit air. Jerang bersama semua bahan lain kecuali cendol.
2. Kacau hingga pekat kemudian ketepikan dari api. Biar 3 minit.
3. Bubuh cendol dan kacau rata. Tuangkan ke dalam tin 20 cm.
4. Untuk B. Masak separuh air, gula merah, gula pasir dan daun pandan hingga mendidih dan gula larut. Tapiskan.
5. Campurkan santan dan serbuk agar-agar. Kacau hingga mendidih kemudian angkat. Tuangkan ke atas lapisan cendol yang hampir keras. (Jika sudah keras, goreskan dgn garfu sebelum menuang bahagian atas).
*santan drpd 1 biji kelapa
Bahan A
1½ camb tepung jagung
230 ml air
170 ml santan*
80 gm gula pasir
¾ camb serbuk agar-agar
¼ camt garam
100 g cendol
Bahan B
300 ml air
60 gm gula merah
2 camb gula pasir
2 helai daun pandan, disimpulkan
100 ml santan*
¾ camb serbuk agar-agar
Cara membuatnya
1. Untuk A. Larutkan tepung jagung dengan sedikit air. Jerang bersama semua bahan lain kecuali cendol.
2. Kacau hingga pekat kemudian ketepikan dari api. Biar 3 minit.
3. Bubuh cendol dan kacau rata. Tuangkan ke dalam tin 20 cm.
4. Untuk B. Masak separuh air, gula merah, gula pasir dan daun pandan hingga mendidih dan gula larut. Tapiskan.
5. Campurkan santan dan serbuk agar-agar. Kacau hingga mendidih kemudian angkat. Tuangkan ke atas lapisan cendol yang hampir keras. (Jika sudah keras, goreskan dgn garfu sebelum menuang bahagian atas).
*santan drpd 1 biji kelapa
No comments:
Post a Comment