Puding Aiskrim
1 x 425 g buah pic/koktel
200 ml aiskrim vanila
Bahan A
500 ml air
300 ml susu cair
80 gm gula melaka
40 gm gula pasir
10 gm serbuk agar-agar
¼ sudu teh garam
Bahan B (dilarut & tapis)
4 sudu besar tepung kastard
2 biji telur
100 ml sirap buah-buahan
1 sudu teh esen vanila
Cara membuat
1. Jerang bahan A sambil dikacau hingga gula larut. Perlahankan api.
2. Masukkan bahan B, kacau rata dengan pemutar belon.
3. Bila adunan menjadi pekat, ketepikan dari api.
4. Bubuh pula aiskrim dan kacau sebati.
5. Tuangkan puding ke dalam loyang yang sudah dibasahkan terlebih dulu.
6. Biar keras sebelum disimpan di dalam peti sejuk. Hias dengan buah-buahan.
1 x 425 g buah pic/koktel
200 ml aiskrim vanila
Bahan A
500 ml air
300 ml susu cair
80 gm gula melaka
40 gm gula pasir
10 gm serbuk agar-agar
¼ sudu teh garam
Bahan B (dilarut & tapis)
4 sudu besar tepung kastard
2 biji telur
100 ml sirap buah-buahan
1 sudu teh esen vanila
Cara membuat
1. Jerang bahan A sambil dikacau hingga gula larut. Perlahankan api.
2. Masukkan bahan B, kacau rata dengan pemutar belon.
3. Bila adunan menjadi pekat, ketepikan dari api.
4. Bubuh pula aiskrim dan kacau sebati.
5. Tuangkan puding ke dalam loyang yang sudah dibasahkan terlebih dulu.
6. Biar keras sebelum disimpan di dalam peti sejuk. Hias dengan buah-buahan.
No comments:
Post a Comment