Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

ROTI

ROTI
(untuk letak sosej, boleh potong memanjang doh & lilit atau bentuk ikut suka & letak inti kelapa atau serikaya)
270 gm tepung roti (tinggi protin)
50 gm tepung paling halus (superfine flour)
60 gm gula kaster
1 camt garam
2½ camb susu tepung
1½ camt yis segera
½ camt pelembut roti
½ camt pemantap roti
1 biji telur Gred C, dipukul sedikit
140 ml air
30 gm mentega
Sedikit tepung roti (jika perlu)
Bahan Glis
½ biji telur
2 camb susu segar
Mentega cair
Cara membuatnya
1. Gaulkan lima bahan pertama hingga sekata.
2. Masukkan yis, gaul lagi.
3. Bila telah elok bercampur, bubuh pelembut dan pemantap roti.
4. Kacau kemudian tambah telur dan air.
5. Satukan menjadi doh. Uli selama 5 minit.
6. Gaulkan mentega ke dalam doh hingga sebati.
7. Tutup dengan tuala bersih yang kering.
8. Biar selama 2 jam atau hingga kembang dua kali ganda.
9. Bahagikan menjadi 50 gm (dapat 10 biji). Bentukkan bulat.
10. Susun 5 biji dalam tin 20 cm (gunakan 2 tin) yang dilengser marjerin dan ditaburkan tepung.
11. Tutup semula dan biar hingga 20-25 minit.
12. Bila kembang dua kali ganda, sapu permukaan dengan telur campur susu.
13. Bakar pada 200 C selama 30 minit atau hingga masak.
14. Angkat dan sapu mentega cair supaya ia berkilat

No comments: