Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

KEK DAM-LIN


KEK DAM-LIN

Bahan-bahan:
80 gm mentega, dicairkan
2 sudu besar serbuk koko
Jem strawberi secukupnya

Bahan A:
5 biji telur
5 biji kuning telur
80 gm gula kastor
100 gm tepung gandum
1 sudu besar Quick 75
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh vanila

Cara membuat:
1. Sediakan 2 tin pembakar empatsegi 22.5 sm. Panaskan ketuhar pada suhu 195 C.
2. Putar bahan A dengan kelajuan sederhana selama 20 minit.
3. Bila adunan kembang, tuangkan mentega cair sambil dipukul lagi. Bahagi 2.
4. Ratakan satu bahagian ke dalam tin dan bakar hingga masak.
5. Masukkan koko ke dalam baki adunan dan ratakan ke dalam tin. Bakar hingga masak.
6. Apabila masak, potong kek memanjang sebanyak 14 keping dan gunakan jem untuk menyusun dan melekatkan setiap kepingan menjadi seperti bentuk dam.
7. Gunakan 5 batang warna biasa dan 4 batang warna coklat (dapat 2 batang kek). Gunakan 5 batang warna coklat dan 4 batang warna biasa (dapat 1 batang kek).
8. Bungkus dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.

Bahan Marzipan (balutan kek):
85 gm gula kastor
140 gm gula aising
225 gm serbuk badam
1 biji telur, dipukul
½ sudu teh vanila
¼ sudu teh jus lemon
Gula aising secukupnya

Cara membuat:
1. Satukan gula kastor, gula aising dan badam dalam mangkuk besar.
2. Buatkan ‘lubang’ di tengahnya, masukkan telur (tidak perlu habiskan), vanila dan jus lemon.
3. Gaulkan dengan garfu sehingga sebati.
4. Ubah ke atas papan pencanai yang ditabur dengan gula aising.
5. Uli sebentar hingga menjadi doh. Canai setebal 3mm dan bungkus kek tadi.
6. Simpan semula di dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihiris dan dihidangkan.

No comments: