Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

KEK PUDING KRAMEL


Kek Puding Karamel yg tidak sukar utk dibuat.. rasa kek & puding in one slice.. yummylicious!

KEK PUDING KARAMEL

Bahan Karamel:
2½ sudu besar gula pasir
1½ sudu besar air panas

Bahan Puding:
2 biji telur
400 ml susu cair
30 gm gula kastor
1 sudu teh vanila

Bahan Kek:
2 biji putih telur
60 gm gula kastor
2 biji kuning telur
70 gm tepung gandum
20 gm mentega, dicairkan
20 ml air
Pewarna hijau, ungu

Cara membuat:
1. Lengser tin empatsegi berukuran 20 cm dengan marjerin.
2. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C (api bawah saja).
3. Perangkan gula pasir di dalam kuali kalis lekat. Tuangkan air panas dan kacau hingga gula hangus larut. Tuangkan ke dalam tin.
4. Untuk puding: Pukul telur dan gula. Bila sebati, masukkan susu dan vanila. Tapiskan ke atas karamel.
5. Untuk kek: Pukul putih telur dan separuh gula (30 gm) hingga kental. Ketepikan.
6. Pukul kuning telur dan gula hingga gula hancur. Satukan dengan putih telur dan kacau rata (tak perlu dipukul).
7. Ayak tepung ke dalam adunan dan kaupbalikkan perlahan-lahan.
8. Masukkan mentega dan air, kacau sebati dan bahagikan 2.
9. Campurkan dengan pewarna ungu dan hijau. Sudukan secara berselangseli ke atas puding (ia akan terapung di permukaan).
10. Tuangkan air mendidih ke dalam loyang besar kemudian letak tin di dalam loyang. (pastikan tin tanpa tempat bersambung kerana air mungkin menyerap masuk)
11. Bakar di dalam ketuhar selama 45-50 min atau hingga masak. Biar sejuk sebelum diterbalikkan ke dalam pinggan.

No comments: