Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

KARI KEPALA IKAN


KARI KEPALA IKAN

3 sudu besar minyak masak
5 ulas bawang merah, dihiris halus
3 ulas bawang putih, dihiris halus
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari
3 sudu besar rempah kari ikan } campur air jadi pes
1 sudu besar pes cili }
2 labu bawang besar, dikisar halus
700 ml santan (dari 1 biji kelapa)
1 keping kepala ikan merah/jenahak/ kurau (anggaran 600 gm)
1 sudu besar asam jawa, campur 100 ml air dan tapis
2 biji tomato, dibelah 2
2 biji cili hijau, dibelah 2 tidak putus
2 biji cili merah, dibelah 2 tidak putus
10 biji bendi (atau terung), dipotong tangkai dan dicelur
Garam, gula secukupnya

Cara membuat
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halba campur, daun kari dan pes rempah-cili.
2. Kacau atas api perlahan hingga rempah naik minyak.
3. Masukkan bawang besar kisar dan santan.
4. Bila mendidih, masukkan kepala ikan, air asam jawa, garam dan gula. Tutup sebentar.
5. Kacau sekali-sekala hingga kuahnya mendidih sekali lagi dan kepala ikan masak.
6. Padamkan api, masukkan tomato, cili hijau, cili merah dan bendi.

*Bendi/terung tak perlu dicelur pun boleh, masukkan bila kepala ikan separuh masak.

No comments: