APPLE CRUMBLE
5 biji epal, dibuang kulit & biji, didadu 1.5cm
3 sb gula perang
3 sb air
1 batang kulit kayu manis
1/4 cawan kismis
Bahan Crumble (gaul spt serbuk roti)
1 cawan tepung atta / wholemeal flour
1 cawan tepung gandum
sed garam
120 g mentega / marjerin
Bahan Sos
30 g tepung kastard
250 ml susu segar
2 sb gula kastor
1. Masak epal, gula, air, kulit kayu manis dan kismis. Bila epal lembut dan kering airnya, angkat.
2. Ratakan epal dalam bekas kaserol. Taburkan crumble di atasnya dan ratakan.
3. Bakar pada suhu 180 C selama 25-30 min atau hingga keperangan.
4. Untuk sos, larutkan tepung kastard dengan sedikit susu. Satukan dengan semua bahan. Kacau atas api perlahan hingga sos pekat.
No comments:
Post a Comment