Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

MARBLE RAINBOW KEK



Chef Lin's Marble Rainbow Cake
250 g mentega
230 g gula kastor
2 steh ovalet / Quick 75
4 biji telur gred A
270 g tepung halus } diayak
1 steh serbuk penaik }
60 g susu pekat manis
2 sbesar serbuk koko
2 sbesar susu cair
1 steh coklat emulco + pewarna coklat
Pewarna merah, hijau

Cara membuat:
1. Pukul mentega, ovalet dan gula halus hingga kembang.
2. Bubuh sebiji demi sebiji telur dan terus putar hingga kembang.
3. Masukkan susu pekat dan gaul rata.
4. Masukkan sedikit demi sedikit tepung hingga habis, gaul rata.
5. Bahagi adunan kepada 4 bahagian yang sama banyak.
6. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
7. Satu lagi warna merah hijau. Masukkan ke dalam 4 beg aising.
8. Sediakan tin tiub (berlubang di tengah) yang dilenser marjerin dan dasarnya dialas kertas minyak.
9. Picitkan adunan secara bulatan di dalam tin, mulakan bulatan besar warna biasa, merah, hijau, coklat, biasa dan seterusnya. Selangseli warna hingga habis adunan.
10. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 185 C selama 45-55 min atau hingga masak.
10. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Biar sejuk atas redai.

No comments: