Nasi Ayam Hainan
Bahan Nasi
300g beras biasa }
300g beras wangi } basuh & sejat
2 sbsr marjerin
2 sbsr minyak
2 cm halia } diketuk
2 ulas bawang putih }
950ml air
1 kiub stok ayam
Daun salad, timun, tomato
Bahan Sup
2-3 liter air
3 cm halia } diketuk
4 ulas bawang putih }
1 steh garam
1 ekor ayam
Hirisan daun sup
Bahan Sos
10 biji cili merah, dibuang biji
2 cm halia
3 ulas bawang putih
2 sbsr sos cili
1-2 sbsr jus lemon/limau nipis
40 ml air rebusan ayam
Garam, gula secukupnya
Bahan Kicap
3 sbsr sos tiram
2 sbsr kicap manis
1 sbsr sos plam
60ml air rebusan ayam
Garam, gula secukupnya
Cara membuat
1. Panaskan marjerin dan minyak. Masukkan halia dan bawang putih, goreng hingga kekuningan.
2. Masukkan beras dan garam. Kacau 2 minit. Ubah ke dalam periuk elektrik. Tuangkan air dan masak seperti biasa.
3. Untuk sup. Jerang air, halia, bawang putih dan garam hingga mendidih.
4. Perlahankan api, masukkan ayam. Masak selama 15 minit. Padamkan api dan tutup periuk. Biar selama 25 minit.
5. Keluarkan ayam, rendam dalam air biasa selama 5 minit. Angkat dan sejatkan. (Boleh digoreng seketika jika ingin kulit kekuningan)
6. Renihkan sup tadi sehingga tinggal separuh. Campurkan dengan daun sup.
7. Untuk sos. Kisar semua bahan hingga sebati.
8. Untuk kicap. Campurkan dan kacau rata-rata.
9. Potong ayam, sajikan dengan nasi, salad, tomato dan timun serta sup, sos dan kicap.
Foto: Masakan Popular Malaysia
—
Bahan Nasi
300g beras biasa }
300g beras wangi } basuh & sejat
2 sbsr marjerin
2 sbsr minyak
2 cm halia } diketuk
2 ulas bawang putih }
950ml air
1 kiub stok ayam
Daun salad, timun, tomato
Bahan Sup
2-3 liter air
3 cm halia } diketuk
4 ulas bawang putih }
1 steh garam
1 ekor ayam
Hirisan daun sup
Bahan Sos
10 biji cili merah, dibuang biji
2 cm halia
3 ulas bawang putih
2 sbsr sos cili
1-2 sbsr jus lemon/limau nipis
40 ml air rebusan ayam
Garam, gula secukupnya
Bahan Kicap
3 sbsr sos tiram
2 sbsr kicap manis
1 sbsr sos plam
60ml air rebusan ayam
Garam, gula secukupnya
Cara membuat
1. Panaskan marjerin dan minyak. Masukkan halia dan bawang putih, goreng hingga kekuningan.
2. Masukkan beras dan garam. Kacau 2 minit. Ubah ke dalam periuk elektrik. Tuangkan air dan masak seperti biasa.
3. Untuk sup. Jerang air, halia, bawang putih dan garam hingga mendidih.
4. Perlahankan api, masukkan ayam. Masak selama 15 minit. Padamkan api dan tutup periuk. Biar selama 25 minit.
5. Keluarkan ayam, rendam dalam air biasa selama 5 minit. Angkat dan sejatkan. (Boleh digoreng seketika jika ingin kulit kekuningan)
6. Renihkan sup tadi sehingga tinggal separuh. Campurkan dengan daun sup.
7. Untuk sos. Kisar semua bahan hingga sebati.
8. Untuk kicap. Campurkan dan kacau rata-rata.
9. Potong ayam, sajikan dengan nasi, salad, tomato dan timun serta sup, sos dan kicap.
Foto: Masakan Popular Malaysia
No comments:
Post a Comment