Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

PAU BAKAR


PAU BAKAR

Bahan Doh
210 gm tepung gandum
1 camca teh serbuk penaik
2 camca besar gula halus
Garam secukup rasa
70 gm marjerin
45 ml air

Bahan Lauk
2 camca besar minyak
2 biji bawang merah } dicincang
2 ulas bawang putih } halus
60 gm kacang pis
150 gm dada ayam, diptg dadu
1 camca besar sos tiram
1 camca teh kicap manis
1/2 camca teh serbuk rempah lima
½ camca besar tepung jagung
Garam, serbuk lada hitam secukupnya

Bahan A
1 biji kuning telur
Beberapa titik kicap manis
Beberapa titik madu

Cara membuatnya
1. Untuk lauk: Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan semua bahan lain kecuali rempah lima dan tepung jagung.
2. Kacau di atas api sederhana hingga ayam masak. Masukkan rempah lima, tepung jagung, garam dan serbuk lada hitam. Kacau hingga pekat. Angkat dan biar sejuk.
3. Gaul tepung, serbuk penaik, gula, garam dan marjerin.
4. Tuangkan air dan gaul menjadi doh. Tutup dengan tuala lembab dan biar selama 30 minit.
5. Canai sedikit adunan menjadi bulat, isikan inti. Sapu sedikit air di sekelilingnya.
6. Cantumkan semula di bahagian atasnya. Letak pau di dalam tin patty yang sudah dilengser dengan marjerin.
7. Satukan bahan A, sapukan ke atas doh.
8. Bakar pada 190 C selama 30-35 min atau hingga pau keemasan.

No comments: