Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

KEK COKLAT


Kek Coklat memang jadi kegemaran ramai. Bila dihias dengan aising dan hirisan strawberi, tambah menyelerakan...

Kek Coklat
155 gm (1 cawan) gula perang
200 ml (4/5 cawan) susu coklat
200 ml (4/5 cawan) minyak jagung
50 gm (2/5 cawan) serbuk koko
160 gm (1/2 cawan) susu pekat
3 biji telur
1 sudu teh vanila

Bahan Ayak
155 gm (1 ¼ cawan) tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda penaik

Cara membuat
1. Jerang 5 bahan pertama atas api perlahan sehingga sebati.
2. Angkat dan biar sejuk sedikit.
3. Pukul telur dan vanila hingga kembang. Tuangkan 1/3 campuran koko berselangseli dengan 1/3 bahan ayak.
4.Tuangkan ke dalam tin 20-22 cm yang dialas kertas kalis minyak dan dilenser marjerin.
4. Tutup dengan foil. Kukus atas api sederhana selama 1 jam.

Bahan Aising:
125 gm (1/2 cawan) mentega
125 gm (1/2 cawan) krimwell
60 gm (1/4 cawan) susu pekat
60 gm (1/2 cawan) gula aising, diayak
1 sudu teh vanila

Cara membuat:
1. Pukul semua bahan dengan pemutar elektrik.
2. Pastikan berhenti sekali-sekali dan kacau dengan spatula supaya semuanya sebati.
3. Bila kembang, pucat dan gebu, sapu atas kek.
4. Isikan sedikit ke dalam beg aising bernozzle.
5. Kemudian hiaskan mengikut citarasa masing-masing.

No comments: