Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

SPAGHETTI BOLOGNESE


Spaghetti Bolognese

2 sudu besar minyak
4 ulas bawang putih – ditumbuk halus
1 labu bawang besar (jenis putih) – dikiub ½ cm
1 helai daun bay kering
400 gm daging kisar
400 gm tomato dalam tin – dikisar
500 ml air
2 sudu besar puri tomato
1 kiub stok daging
2 sudu besar oregano kering
250 gm spaghetti – direbus al dente
Parutan keju secukupnya
Gula & garam secukup rasa

Cara membuatnya
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun bay hingga keemasan.
2. Masukkan daging, kacau hingga berubah warna dan kering airnya.
3. Campurkan tomato, air, stok, puri, oregano, gula dan garam.
4. Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
5. Masak hingga kuah agak pekat.
6. Sajikan panas-panas dengan spaghetti dan keju parut.

*Pastikan keju Halal (logo Islamic Board negara pengeluar) dan tiada 'rennet' sumber haiwan. 'Microbial rennet' & 'organic vegetable rennet' adalah sesuai utk orang Islam.

No comments: