Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

POLLO CON SALSA D'UOVO ( AYAM BERSOS TELUR DAN LIMAU)


Jom cuba masakan Italy hujung minggu ini. Enak dimakan dengan nasi, roti atau pasta. Yeay! Jika sukar mendapatkan daun bay dan thyme, boleh gunakan Italian Herbs kering (dijual dalam botol).

Pollo con Salsa d’Uovo (Ayam Bersos Telur dan Limau)

2 keping ayam (thigh & drumstick), dibuang tulang & potong 3 cm
4 sudu besar tepung Gorengan Serbaguna SERI-AJI®
Sedikit Serbuk Lada Hitam AJI-SHIO®
1 paket Sup VONO Cendawan
400ml air panas
2 sudu besar minyak zaitun
25gm mentega
1 sudu besar Pati Ayam TUMIX®
1 helai daun bay
1 tangkai thyme
100ml air
2 biji kuning telur
1-2 sudu besar jus lemon
Sedikit Garam Halus Beriodin AJI-SHIO® secukupnya
1-2 sudu besar daun parsli cincang

Cara membuat:
1. Gaul isi ayam dengan separuh Tepung Gorengan Serbaguna SERI-AJI® dan Serbuk Lada Hitam AJI-SHIO®.
2. Larutkan Sup VONO Cendawan dengan air panas. Ketepikan.
3. Panaskan minyak dan mentega. Goreng ayam hingga keemasan. Angkat dan ketepikan.
4. Tinggalkan 2 sudu besar campuran minyak, masukkan baki Tepung Gorengan Serbaguna SERI-AJI® dan kacau 1 minit.
5. Tambah campuran Sup VONO Cendawan, Pati Ayam TUMIX®, ayam, daun bay dan thyme. Kacau dan perlahankan api.
6. Campurkan 100ml air, kuning telur dan jus lemon.
7. Masukkan ke dalam periuk dan kacau hingga pekat. Tambah Garam Halus Beriodin AJI-SHIO® secukup rasa.
8. Taburkan parsli dan hidangkan.

No comments: