Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

LOMPAT TIKAM

KUIH LOMPAT TIKAM
Lapisan Hijau
110 gm tepung beras
30 gm tepung gandum
300 ml santan (dari 1/2 biji kelapa)
200 ml jus pandan
1 steh air kapur
3 sbesar gula pasir
Garam, pewarna hijau

Lapisan Putih
110 gm tepung beras
30 gm tepung gandum
500 ml santan (dari 1/2 biji kelapa)
3 sbesar gula pasir
1 steh air kapur
Garam secukup rasa
Bahan air gula
400 ml air
200 gm gula merah/gula melaka
100 gm gula pasir
1 helai daun pandan, disimpulkan
Cara membuatnya
1. Untuk lapisan hijau. Larutkan semua bahan di dalam kuali. Kacau atas api perlahan hingga kental dan berkilat.
2. Tuangkan ke dalam loyang 20 cm yang sudah dilengser minyak.
3. Ulangi proses memasak untuk lapisan putih. Tuangkan ke atas lapisan hijau.
4. Biar sejuk sebelum dipotong dan dimakan dengan air gula.
5. Untuk air gula: Jerang semua bahan hingga mendidih dan gula larut. Renihkan atas api perlahan hingga pekat sedikit.
- Jika air kapur terlalu pekat, kuih akan berasa pahit.
Resepi: Chef Nor Zailina Nordin.
Gambar: Chef Nor Zailina

No comments: