Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

MAKARONI BERSOS KEJU


MAKARONI BERSOS KEJU (Macaroni & Cheese)

Bahan-bahan:
100 gm mentega
2 ulas bawang putih, dicincang halus
250 ml krim putar
250 ml susu segar
50 gm keju Cheddar* } diparut halus
80 gm keju Mozzarella* }
300 gm udang sederhana, dicelur
350 gm makaroni, direbus al dente
1 camt herba Itali
Garam, serbuk lada hitam secukup rasa

Cara membuat:
1. Cairkan mentega atas api perlahan.
2. Tumis bawang putih hingga wangi.
3. Masukkan krim putar dan susu. Kacau selama 5 minit.
4. Campurkan kedua-dua jenis keju ke dalam sos. Kacau cepat-cepat.
5. Padamkan api, gaulkan dengan udang, herba Italy, makaroni dan udang.
6. Tambah garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
7. Angkat dan hidangkan panas-panas.

*Pastikan keju Halal. Lihat entri terdahulu tentang rennet

No comments: