Mi Hokkien
3 sb minyak
3 ulas bawang putih, dicincang halus
500 ml air rebusan ayam
4 kpg mi siput, direbus
100 g udang sedang
100 g dada ayam, dihiris
100 g isi ikan merah, dihiris
10 btg sawi, dihiris 3 cm
Garam, gula, serbuk lada sulah
Bahan Perisa (campur 1/2 cawan air)
2 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 sb kicap cair
1 st kicap pekat
1 sb stok ayam
1 sb tepung jagung
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga terbit bau.
2. Masukkan air rebusan ayam, ayam dan bahan perisa, kacau.
3. Bila ayam empuk, bubuh udang, isi ikan, sawi, garam, gula dan serbuk lada sulah.
4. Setelah udang masak, masukkan mi dan kacau. Angkat.
*Jika ingin kuah lebih pekat, tambah tepung jagung.
3 sb minyak
3 ulas bawang putih, dicincang halus
500 ml air rebusan ayam
4 kpg mi siput, direbus
100 g udang sedang
100 g dada ayam, dihiris
100 g isi ikan merah, dihiris
10 btg sawi, dihiris 3 cm
Garam, gula, serbuk lada sulah
Bahan Perisa (campur 1/2 cawan air)
2 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 sb kicap cair
1 st kicap pekat
1 sb stok ayam
1 sb tepung jagung
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga terbit bau.
2. Masukkan air rebusan ayam, ayam dan bahan perisa, kacau.
3. Bila ayam empuk, bubuh udang, isi ikan, sawi, garam, gula dan serbuk lada sulah.
4. Setelah udang masak, masukkan mi dan kacau. Angkat.
*Jika ingin kuah lebih pekat, tambah tepung jagung.
No comments:
Post a Comment