Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

TALAM MANJA


Jom kita try buat kuih tradisional pula, nak? Sedap, lembut & lemak... pasti menawan selera sesiapa saja.

TALAM MANJA
Bahan Lapisan Bawah
1 biji telur
30 gm tepung gandum
350 ml santan (½ kelapa)
50 gm gula pasir
2 helai daun pandan
Sedikit pewarna kuning
75 gm tepung suji

Bahan Lapisan Atas
3 biji telur
200 ml santan (½ kelapa)
90 gm gula pasir
20 gm tepung serbaguna
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit pewarna merah

Cara membuat
1. Untuk lapisan bawah. Satukan semua bahan kecuali tepung suji. Tapiskan ke dalam periuk.
2. Masukkan tepung suji, kacau di atas api perlahan hingga naik wap.
3. Tuangkan ke dalam loyang 22 cm yang dilengser marjerin. Kukus selama 10-15 minit.
4. Kacau sebati bahan lapisan atas kemudian tapiskan. Tuang ke atas lapisan suji tadi.
5. Kukus di atas api sederhana selama 25 minit atau hingga masak.

Nota : Tutup loyang dengan foil untuk mengelak wap air jatuh ke atas permukaan kuih.

No comments: