Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

KAMBING BAKAR


Kambing Panggang
2 kg kambing (bahagian paha)
Garam, serbuk lada hitam secukup rasa
1 sudu besar rosemary* cincang
1 sudu besar thyme* cincang
1½ sudu besar tepung gandum
450 ml air
1 kiub stok/kiub daging
120 ml jus epal/kranberi

Cara membuat
1. Kelar bahagian lemak kambing tetapi jangan sampai ke bahagian dagingnya. Lumur dengan serbuk lada hitam, rosemary dan thyme. Bungkus dgn plastik. Perap selama semalaman di dalam peti sejuk.
2. Letak kambing di atas rak yang diletak di dalam tin pembakar. Tin hendaklah dialas dengan foil. Panggang pada suhu 200 C selama 20 minit.
3. Turunkan suhu kepada 180 C. Panggang selama 1 jam 20 minit.
4. Keluarkan kambing dari ketuhar, balut dengan foil. Biar 10 minit sebelum dagingnya dihiris nipis.
5. Untuk sos: Buangkan sebahagian lemak dari tin pembakar, tinggalkan anggaran 2-3 sudu besar. Tuang ke dalam kuali kecil dan campurkan tepung. Kacau 1 minit atas api perlahan.
6. Tuangkan air, stok dan jus epal, kacau hingga mendidih.
7. Renihkan hingga pekat kemudian tambah garam dan serbuk lada hitam. Hidangkan dengan hirisan kambing panggang, brokoli celur, tomato dan kentang goreng.

*Jika tiada herba segar, boleh gantikan dgn herba kering (di dalam botol).

No comments: