Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

TAT STRAWBERI BERKASTARD


TAT STRAWBERI BERKASTARD

Bahan Pastri:
100 gm (1/3 cawan + 1 sudu besar) mentega
50 gm (1/3 cawan) gula aising
1 biji kuning telur
230 gm (1¾ cawan) tepung gandum*

Bahan Inti:
40 gm tepung kastard
100 ml air
300 ml susu segar
2-3 sudu besar gula kaster (ikut suka manisnya)
1 sudu kecil vanila
Hirisan strawberi, untuk hiasan

Cara membuat
1. Untuk pastri: Pukul mentega dan gula hingga sebati.
2. Masukkan kuning telur, kacau rata. Campurkan tepung dan uli menjadi doh.
3. Alas tin kecil dengan pastri, cucuk dasarnya dan bakar pada suhu 200 C selama 20-25 minit atau hingga keperangan. Biar sejuk.
4. Larutkan tepung kastard dengan air dan sedikit susu. Tapis ke dalam periuk dan tambah baki susu, gula dan vanila.
5. Kacau tanpa henti atas api perlahan hingga pekat dan berkilat. Angkat dan biar suam.
6. Isikan kastard ke dalam beg aising bernozzle bunga dan picitkan ke dalam tat. Hias dengan strawberi.

*Sukatan perlu kurangkan jika adunan bersatu jadi doh yg elok.

No comments: