Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

RENDANG BLACKPEPPER


RENDANG BLACKPEPPER

500 gm daging batang pinang, dikiub 2 cm
1 paket Perencah Lada Hitam SERI-AJI®
2 sudu besar air asam jawa (1 sudu kecil asam jawa)
3 sudu besar minyak
250 ml Santan Kelapa M&S
300-350 ml air
2 sudu besar puri tomato
2 sudu besar kerisik
Sedikit garam, gula

Bahan Kisar
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 batang serai
4 biji buah keras

Cara membuat
1. Perap daging, Perencah Lada Hitam SERI-AJI® dan air asam jawa selama 2 jam.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
3. Masukkan daging, kacau rata. Bila air daging kering, tuangkan santan.
4. Kacau sekali-sekala hingga mendidih. Perlahankan api dan masak hingga kuah menjadi separuh dan daging empuk (tambah air jika belum empuk).
5. Bubuh puri tomato, kerisik, garam dan gula.
6. Kacau hingga pekat kemudian angkat dan sajikan.

No comments: