Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

KEK LAPIS KUKUS


KEK LAPIS KUKIS

Bahan-bahan:
3 biji telur Gred A
1 sudu teh vanila
12 keping biskut Digestive, dipatah 2

Bahan A
140 gm gula kastor
250 ml susu segar
150 ml mentega
50 gm serbuk koko
150 gm susu pekat

Bahan Ayak
180 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda penaik

Cara membuat
1. Jerang A atas api perlahan sehingga sebati. Angkat dan biar suam.
2. Pukul telur dan vanila hingga separuh kembang.
3. Tuangkan 1/3 campuran koko berselangseli dengan 1/3 bahan ayak.
4. Kacau sehingga sebati. Ulangi dengan 1/3 bahagian lagi.
5. Tuangkan ¼ adunan ke dalam tin berukuran 22 cm. Aturkan 4 keping biskut di atasnya.
6. Tutup tin dengan foil. Kukus atas api sederhana selama 10-12 minit atau hingga masak.
7. Tuangkan ¼ adunan dan susun 4 keping biskut lagi. Kukus sekali lagi. Ulangi sehingga habis.
8. Setelah lapisan akhir, kukus selama 15 min.
9. Biar sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.

No comments: