Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

LAKSA JOHOR


LAKSA JOHOR

Bahan-bahan
60 ml minyak
2 camb serbuk ketumbar }
1 camb serbuk jintan manis } dibancuh dengan
2 camb rempah kari daging } air jadi pes
2 camb pes cili }
2 liter santan (dari 1½ biji kelapa)
500 g ikan kembung, direbus, ambil isinya & tumbuk
40 g udang kering, direndam air panas & tumbuk
1 camb asam jawa } diperah & ditapis
50 ml air } untuk air asam jawa
8 tangkai daun kesum
garam & gula secukupnya

Bahan Sampingan
500 g spageti, dicelur
6-8 biji limau kasturi, dibelah 2
300 g taugeh, dibuang ekor
1 biji timun }
40 g daun selom } dimayang
12 tangkai kacang panjang, potong kecil
6 biji cili merah }
7 biji cili padi } dikisar,
2 cm belacan (dibakar) } dibuat sambal
garam & gula secukupnya }

Bahan Kisar
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm lengkuas
2 batang serai

Cara membuat
1 Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2 Masukkan pes rempah, kacau sampai terbit minyak.
3 Bubuh santan, kacau sekali-sekala hingga menggelegak. Masukkan pula isi ikan, udang kering, air asam jawa dan daun kesum.
4 Kacau sampai mendidih, bubuh garam dan gula ikut rasa. Bila terbit minyaknya semula, bolehlah diangkat.
5 Untuk menghidang, letak spageti ke dalam mangkuk. Taburkan taugeh, kacang panjang, timun dan daun selom.
6 Tuangkan kuah ke atasnya. Hidangkan bersama limau kasturi dan sambal belacan.

No comments: