Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

DADAR GULUNG


Dadar Gulung

Bahan Inti
4 sb minyak
100 g daging/ayam cincang
120 g sengkuang, hiris halus
120 g lobak merah, hiris halus
60 g tauge, buang ekor
1 sb sos tiram
Serbuk roti, minyak masak

Bahan Kulit
150 g tepung gandum
1 biji telur
290-320 ml air
Garam secukup rasa

1. Utk inti: Panaskan minyak, goreng daging/ayam hingga empuk. Tambah sedikit air jika perlu.
2. Masukkan semua bahan lain, kacau hingga masak. Angkat dan biar sejuk.
3. Utk kulit: Satukan semua bahan hingga sebati. Panaskan kuali, letak sedikit minyak. Goreng dadar dan terbalikkan seketika.
4. Isikan dadar dengan inti, gulung kemas dan sapu sedikit adunan tepung sebagai pelekat.
5. Celup dalam telur, salut serbuk roti dan goreng dalam minyak hingga keemasan

No comments: