Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

MI NUSANTARA


MI NUSANTARA


Minyak utk menggoreng
10 ulas bawang merah, dihiris nipis
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih & bunga lawang (empat sekawan)
1 tin (425 gm) ikan sardin, dilecek
1 1/2 liter santan (2 biji kelapa)
1 sb kerisik
3 helai daun limau purut
1 kpg asam gelugur
Garam, gula secukupnya

Bahan Sampingan:
500 gm mi kuning, dicelur
Timun, kubis, limau nipis, telur puyuh (direbus), hirisan daun selom & daun kesum, cili merah

Bahan Kisar:
1 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
2 batang serai
3 sb pes cili
2 st serbuk jintan manis
2 st serbuk jintan manis
3 cm halia
8-10 biji cili padi
3 biji cili merah

Cara membuat:
1. Panaskan minyak. Goreng bawang merah hingga keperangan (bawang goreng). Ambil separuh, kisar dengan bahan kisar (tambah sedikit air).
2. Panaskan 3 sb minyak, tumis rempah empat sekawan dan bahan kisar hingga terbit minyak.
3. Bubuh santan dan bila mendidih masukkan sardin, kerisik, daun limau purut, asam gelugur, garam dan gula.
4. Kacau sesekali hingga mendidih lagi dan renihkan sebentar (atas api perlahan) supaya pekat sedikit. Angkat dan hidangkan dengan bahan sampingan.

No comments: