Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

KEK KEJU BELANG


KEK KEJU BELANG

Bahan-bahan:
500 gm krim keju, dibiar lembut
1/3 cawan gula kastor
2/3 cawan susu cair
5 biji kuning telur
1 cawan tepung gandum }
2 sudu besar tepung kastard } diayak
1 sudu teh serbuk penaik }
5 biji putih telur
¼ sudu teh garam
1/3 cawan gula kastor
2 sudu besar serbuk koko

Cara membuat:
1. Alas dasar dan lengser tin 20 sm. Jerang air di dalam pengukus.
2. Putar krim keju hingga halus. Masukkan gula dan putar hingga gebu.
3. Masukkan susu dan kuning telur. Kacau rata.
4. Ayakkan tepung gandum, tepung kastard dan serbuk penaik. Pukul lagi hingga sebati.
5. Dalam mangkuk lain, putar putih telur dan garam hingga separuh kental.
6. Masukkan gula dan putar hingga kental.
7. Kaupbalikkan ke dalam adunan krim keju.
8. Bahagikan 2, bubuh koko pada satu bahagian.
9. Sudukan berselang-seli ke dalam tin.
10. Tutup atasnya dengan foil. Kukus selama 45 minit atau hingga masak.

No comments: