Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

STIMBOT


STIMBOT

Bahan sup jernih
1 rangka ayam, dibuang lemak
2 liter air
2 tangkai batang seleri, dipotong
1 kiub stok sup
Garam, gula, serbuk lada hitam

Kuah tomyam
1 rangka ayam, dibuang lemak
2 batang serai, dititik
2 cm lengkuas, dititik
6 biji cili padi, dititik
3 cm akar ketumbar (bahagian putih), dititik
1 biji tomato, dibelah 4
Jus 1-2 biji limau nipis
3 helai daun limau purut
1 kiub stok tomyam
2 liter air
Gula, garam secukupnya
1 camb sos ikan

Bahan sampingan
125 g isi ayam, dipotong
125 g isi ikan (merah, kerapu atau bawal)
150 g udang besar
100 g cendawan tiram
100 g bebola ikan
125 gm kubis Cina
150 g lobak merah, dipotong
100 g suhun, direndam
200 g mi mi kuning/bihun, dicelur

Pencecah
125 ml sos cili bawang putih
2 camb jus limau nipis

Untuk sup jernih:
Jerang air hingga mendidih, masukkan rangka ayam dan seleri.
Bila mendidih, perlahan api dan renihkan selama 40 minit.
Masukkan bahan lain, tapis ke dalam periuk stimbot.

Untuk sup tomyam:
Jerang air hingga mendidih. Masukkan rangka ayam, serai, lengkuas, cili padi, akar ketumbar dan tomato. Biar sup mendidih. Perlahankan api, renihkan selama 40 min. Masukkan daun limau, jus limau, kiub tomyam, garam dan gula. Tapiskan ke dalam periuk stimbot.

Untuk menghidang:
Biarkan sup mendidih di atas api sederhana perlahan. Masukkan bahan yang anda sukai. Tutup sebentar dan biar mendidih sebelum dimakan.

Credit Photo: cameronhighlands.com

No comments: