Masakan
Jawa yang amat mudah disediakan dan lazat rasanya. Boleh digantikan
dengan ayam, itik, kambing, daging dll. Ia tidak pedas dan sesuai untuk
semua.
UNGKEP BABAT
Bahan-bahan:
500 gm perut lembu (sudah direbus), dipotong
4 sudu besar minyak
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Air secukupnya
Garam, gula secukup rasa
Bahan kisar:
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
2 batang serai
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan manis
Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bunga lawang dan kulit kayu manis.
2. Masukkan semua bahan kisar, kacau hingga terbit bau.
3. Bubuh perut lembu, kacau 3 minit.
4. Kemudian tuangkan air dan tambah garam dan gula.
5. Tutup dan masak atas api perlahan hingga kuah pekat.
UNGKEP BABAT
Bahan-bahan:
500 gm perut lembu (sudah direbus), dipotong
4 sudu besar minyak
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Air secukupnya
Garam, gula secukup rasa
Bahan kisar:
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
2 batang serai
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan manis
Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bunga lawang dan kulit kayu manis.
2. Masukkan semua bahan kisar, kacau hingga terbit bau.
3. Bubuh perut lembu, kacau 3 minit.
4. Kemudian tuangkan air dan tambah garam dan gula.
5. Tutup dan masak atas api perlahan hingga kuah pekat.
No comments:
Post a Comment