Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

UNGKEP BABAT


Masakan Jawa yang amat mudah disediakan dan lazat rasanya. Boleh digantikan dengan ayam, itik, kambing, daging dll. Ia tidak pedas dan sesuai untuk semua.

UNGKEP BABAT

Bahan-bahan:
500 gm perut lembu (sudah direbus), dipotong
4 sudu besar minyak
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Air secukupnya
Garam, gula secukup rasa

Bahan kisar:
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
2 batang serai
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan manis

Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bunga lawang dan kulit kayu manis.
2. Masukkan semua bahan kisar, kacau hingga terbit bau.
3. Bubuh perut lembu, kacau 3 minit.
4. Kemudian tuangkan air dan tambah garam dan gula.
5. Tutup dan masak atas api perlahan hingga kuah pekat.

No comments: