Mudah membuatnya dan amat menarik!
RAINBOW KEK
Bahan-bahan:
250 gm mentega
1½ cawan gula kastor
4/5 cawan susu segar
5 biji telur
3 cawan tepung gandum }
4 sudu teh serbuk penaik } diayak
Secubit garam }
2 sudu esen vanila
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu
Cara membuat:
1. Alas dan lengser tin 20 sm. Panaskan ketuhar pada 190 C.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan sebiji demi sebiji telur dan pukul sebati.
4. Campurkan bahan ayak berselang seli dengan susu.
5. Akhir sekali masukkan vanila. Bahagikan kepada 7 bahagian (anggaran 1 cawan(.
6. Warnakan merah, coklat, hijau, kuning, oren dan ungu.
7. Ratakan satu bahagian, bakar selama 15 ke 18 minit.
8. Bakar setiap lapisan dan biar sejuk.
9. Sapukan aising pada setiap lapisan dan hiaskan.
Bahan Aising:
3 cawan krim keju
2 cawan gula aising
1 cawan mentega
Cara membuat:
Pukul semua bahan hingga gebu. Isikan ke dalam beg aising dan hias di atas kek.
RAINBOW KEK
Bahan-bahan:
250 gm mentega
1½ cawan gula kastor
4/5 cawan susu segar
5 biji telur
3 cawan tepung gandum }
4 sudu teh serbuk penaik } diayak
Secubit garam }
2 sudu esen vanila
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu
Cara membuat:
1. Alas dan lengser tin 20 sm. Panaskan ketuhar pada 190 C.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan sebiji demi sebiji telur dan pukul sebati.
4. Campurkan bahan ayak berselang seli dengan susu.
5. Akhir sekali masukkan vanila. Bahagikan kepada 7 bahagian (anggaran 1 cawan(.
6. Warnakan merah, coklat, hijau, kuning, oren dan ungu.
7. Ratakan satu bahagian, bakar selama 15 ke 18 minit.
8. Bakar setiap lapisan dan biar sejuk.
9. Sapukan aising pada setiap lapisan dan hiaskan.
Bahan Aising:
3 cawan krim keju
2 cawan gula aising
1 cawan mentega
Cara membuat:
Pukul semua bahan hingga gebu. Isikan ke dalam beg aising dan hias di atas kek.
No comments:
Post a Comment