Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

AYAM PANGGANG

AYAM PANGGANG / ROAST CHICKEN
1 ekor ayam, dibelah 2 tak putus
50 g mentega
1 tin kacang panggang
Bahan bawang putih
3-4 labu bawang putih, dihiris atasnya
2 camb minyak zaitun
Bahan perap
3 camb sos Blackpepper
2 camb sos cili
2 camb sos barbeku
2 camb sos tiram
1 camb sos tomato
2 camt kicap manis
1 camt kicap pekat
1 camb herba kering campuran Italy (jika suka)
Garam, serbuk lada hitam secukupnya
Bahan ubi kentang
10 biji ubi kentang sedang, dibelah 4 (kulit tak perlu kupas)
Minyak untuk menggoreng
Bahan Sos
1 camb minyak
1 labu bawang besar (putih), dicincang halus
2 batang seleri, dicincang halus
2 camb mentega
2 camb tepung gandum
100 ml susu segar
300 ml air
1 kiub stok daging
1 tin cendawan butang, dihiris nipis
Sayuran campur
1/2 batang lobak merah
6 biji tomato ceri, dibuang empulur & potong kecil
Daun salad secukupnya, dipotong kecil
1 camb jus lemon
1 camb minyak zaitun
Garam secukupnya
Salad kentang
1 biji telur, direbus, dikupas & dilecek
3 biji ubi kentang, direbus & potong
1 batang seleri, dicincang halus
2 camb mayonis
2 camb sos Thousand Island
Garam, serbuk lada sulah secukupnya
Cara membuatnya
1. Perap ayam dengan bahan perap selama 3-4 jam (jika lebih drpd 4 jam, letak dlm peti sejuk).
2. Letak ayam (secara leper, bhgn kulit atas) dalam tin pembakar yang dialas dengan foil. Letak mentega di seluruh ayam.
3. Bubuh bawang putih di tepi ayam, titiskan minyak zaitun di atasnya.
4. Panggang di dalam ketuhar 200 C (api bawah saja) selama 1 hingga 1¼ jam atau hingga masak. Setelah 30 min, jiruskan jus ayam yang terbit ke atas ayam semula supaya elok keperangan.
5. Untuk kentang. Rebus hingga empuk. Tapiskan dan biar suam sebelum digoreng keemasan. Anggaran 15 min sebelum keluarkan ayam, letak kentang goreng di tepi ayam.
6. Untuk bahan sos. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan seleri hingga wangi. Angkat dan kisar dengan sedikit air hingga halus.
7. Cairkan mentega atas api perlahan. Masukkan tepung dan kacau hingga berbuih. Masukkan semua bahan lain (termasuk bawang-seleri kisar) dan baki bahan perap. Masak hingga pekat, angkat.
8. Untuk sayuran campur. Gaul semua bahan hingga sekata.
9. Untuk salad kentang. Gaul semua bahan hingga sekata.
10. Hidangkan kacang panggang yang sudah dipanaskan bersama ayam serta bahan-bahan sampingan yang lain.
*Jika guna api atas dan bawah, kurangkan suhu dan masa memasak lebih pendek.
Resepi: Chef Nor Zailina Nordin
Gambar: Chef Nor Zailina Nordin.

No comments: