Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

KUIH BAKAR

KUIH BAKAR

Bahan-bahan
240 gm tepung gandum
150 gm gula pasir
½ camt garam
3 biji telur
500 ml santan
500 ml jus pandan
Sedikit pewarna hijau
2 camb marjerin, dicairkan
1-2 camb bijan

Cara membuat
1. Satukan tepung, gula dan garam.
2. Pukul telur dengan sedikit santan.
3. Sambil dikacau dengan pemutar ‘belon’ atau senduk kayu, tuangkan telur tadi.
4. Masukkan baki santan, jus pandan dan pewarna hijau.
5. Akhir sekali tuangkan marjerin dan kacau hingga sebati.
6. Tapiskan ke dalam mangkuk.
7. Panaskan ketuhar dengan api atas dan bawah, 15 minit sebelum membakar.
8. Lengser tin 22 cm dengan minyak, panaskan di dalam ketuhar.
9. Tuangkan adunan kuih kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180 C.
10. Taburkan bijan dan bakar lagi selama 40 minit atau hingga masak.
11. Biar sejuk sebelum dipotong