Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

PUDING BISKUT BERKOPI


Puding Biskut Berkopi

Bahan A
400 ml air panas
1½ sudu teh serbuk kopi segera
50 gm gula pasir
½ sudu besar serbuk agar-agar

Bahan B
400 ml air
2 sudu besar tepung jagung
200 ml susu sejat
1 sudu besar serbuk agar-agar
90 gm gula pasir
60 gm biskut coklat, dihancurkan

Cara membuat
1. Untuk A. Satukan air, kopi, gula dan serbuk agar-agar.
2. Jerang hingga mendidih dan tuang separuh penuh ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air.
3. Untuk B. Larutkan tepung jagung dengan sedikit air.
4. Tapis ke dalam periuk dan masukkan semua bahan kecuali biskut..
5. Kacau atas api sederhana hingga campuran pekat.
6. Masukkan biskut, kacau dan tuangkan ke atas lapisan kopi.
7. Biar sejuk sebelum disimpan di dalam peti sejuk.

*1 paket serbuk aga-agar (11gm) sama dgn 1 1/2 sudu besar.

No comments: