SIEW MAI
30-32 keping kulit wantan (bulat)
Bahan Lauk/Inti
250 g isi ayam kisar
4 keping cendawan kering, direndam lembut
¼ biji sengkuang
½ biji lobak merah
2 tangkai daun bawang
1 biji cili merah
1 camb sos tiram
1 camt sos plam
Garam, serbuk lada sulah secukupnya
Cara membuatnya
1. Hiris halus cendawan, sengkuang, lobak merah, daun bawang dan cili merah.
2. Gaul bahan cincang dengan ayam, sos tiram, sos plam, garam dan serbuk lada sulah.
3. Sudukan inti ke tengah kulit wantan. Basahkan sekeliling kulit wantan dengan air.
4. Tangkupkan dua dan tekan supaya inti mampat.
5. Masukkan ke dalam air mendidih. Bila timbul, angkat dan hidangkan dengan sos cili.
30-32 keping kulit wantan (bulat)
Bahan Lauk/Inti
250 g isi ayam kisar
4 keping cendawan kering, direndam lembut
¼ biji sengkuang
½ biji lobak merah
2 tangkai daun bawang
1 biji cili merah
1 camb sos tiram
1 camt sos plam
Garam, serbuk lada sulah secukupnya
Cara membuatnya
1. Hiris halus cendawan, sengkuang, lobak merah, daun bawang dan cili merah.
2. Gaul bahan cincang dengan ayam, sos tiram, sos plam, garam dan serbuk lada sulah.
3. Sudukan inti ke tengah kulit wantan. Basahkan sekeliling kulit wantan dengan air.
4. Tangkupkan dua dan tekan supaya inti mampat.
5. Masukkan ke dalam air mendidih. Bila timbul, angkat dan hidangkan dengan sos cili.
No comments:
Post a Comment