Pages

Followers

Saturday, September 13, 2014

BLACK PEPPER STEAK


BLACK PEPPER STEAK

4 kpg daging (sirloin steak/T-bone/bhgn lembut)
1 s/besar sos barbeku
1 s/besar sos cili
1 s/teh sos plam
1 s/teh sos tiram
1/2 s/teh kicap manis
1/2 s/teh kicap cair
Garam & serbuk lada hitam secukupnya

Bahan Sos:
2 s/besar mentega
2 s/besar tepung gandum
200 ml air
50 ml susu segar
1 kiub stok daging
2 s/besar sos barbeku
1/2-1 s/teh kicap pekat (tambah jika ingin sos lebih gelap)
1 s/teh oregano kering
Garam & serbuk lada hitam secukupnya

Cara membuat:
1. Perap daging dengan semua bahan perap selama 3-4 jam. (Jika ingin perap lebih drpd 4 jam, letak di dalam peti sejuk).
2. Panaskan sedikit minyak dlm kuali kalis lekat. Asingkan sebanyak mungkin bahan perap dari kepingan daging. Goreng hingga masak. (Semasa menggoreng, jangan diterbalik-balikkan kerana daging tidak masak sempurna. Jangan dicucuk kerana jusnya akan terbit dan daging menjadi keras).
3. Untuk sos: Cairkan mentega atas api perlahan, masukkan tepung gandum.
4. Kacau hingga mendidih, tuangkan susu segar dan terus kacau.
5. Masukkan air perlahan-lahan. Kacau hingga mendidih.
6. Tuangkan campuran kicap dan gaul rata.
7. Bila kuah mendidih dan pekat, tambah garam (jika perlu) dan oregano. Kacau 2 min kemudian angkat.

No comments: