Pages

Followers

Tuesday, November 3, 2015

SAMBAL TOK TOK- AZLITA AZIZ




RESEPI SAMBAL TOK TOK

Segenggam ikan bilis
10-15 tangkai cili padi
3 biji cili merah ~ ita tambah
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan bakar
Minyak utk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa
Jus limau kasturisecukupnya

Mula-mula kita goreng dahulu ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan
Kemudian goreng pula bawang merah, bawang putih, cili padi dan cili merah hingga layur
Angkat dan ketepikan
Belacan di bakar kalau nak goreng sekali pun boleh

Tumbuk ikan bilis kasar-kasar, keluarkan dari lesung dan ketepikan
Kemudian tumbuk pula cili padi, cili merah, bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
Perasakan sekali dengan garam dan gula
Masukkan dalam bekas dan perahkan limau kasturi
Akhir sekali baru campurkan dengan ikan bilis tumbuk tadi dan gaul rata.
Dengan mencampurkan ikan bilis pada peringkat akhir akan membuatkan sambal terasa rangup bila tergigit ikan bilis.

Untuk resepi hidangan yang lain boleh singgah di sini : http://www.azlitamasammanis.com/

No comments: