Pages

Followers

Tuesday, November 3, 2015

IKAN REBUS SAMBAL BUDU - AZLITA AZIZ


Ikan Rebus Sambal Budu
Makanan ini cukup popular di Pantai Timur. Kena dengan ulam-ulaman, nasi hangan dan sayur bening pun dah berselera di buatnya. Ita guna ikan tongkol dalam resepi ini. Terpulang pada anda nak guna ikan apa.

RESEPI IKAN REBUS SAMBAL BUDU
1 ekor ikan japanese mackerel, dikerat 4, ikut saiz ikan
1/2 inci halia, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
1 keping asam gelugor
Sedikit garam
Air secukupnya

Bahan Sambal

20 biji cili padi merah siam
2 biji bawang merah
1 inci belacan
Gula secukup rasa
1/3 cawan jus asam jawa
4 - 5 biji limau kasturi, ambik jusnya
1/2 cawan "BUDU"
Hirisan bawang besar, untuk hiasan

UNTUK IKAN REBUS
Masukkan semua bahan kecuali bawang untuk hiasan, ke dalam periuk bersama ikan, tuang air secukupnya dan letak sedikit garam. Didihkan dan biar hingga ikan masak. Matikan api. Biar kan sekejap.

UNTUK SAMBAL AIR ASAM BUDU
Tumbuk cili padi, bawang merah, belacan hingga hancur dan lumat. Tuang budu, jus asam jawa dan jus limau kasturi. Tambah gula sebagai pengimbang rasa. Jika ok boleh hidangkan bersama ikan.

PENYEDIAAN
Toskan ikan, letak dalam bekas sesuai, curah sedikit sambal air asam budu atasnya, tabur hirisan bawag besar dan hidangkan bersama nasi panas

Untuk resepi hidangan yang lain boleh singgah di sini : http://www.azlitamasammanis.com/
— at Dari Dapur Azlita Masam Manis.

No comments: