PULUT
1 Kg pulut direndam dgn 2 keping asam gelugur dan 1 sudu teh air kapur
500g santan di masak dgn garam
daun pandan
pulut di bersih dan toskan
kukus pulut dgn daun pandan hingga separuh masak.ketepikan dan biarkan sejuk
satukan pulut dan santan
kukus semula hingga betul2 masak
KARI DAGING
1 kg daging dipotong kecil
3 helai daun pandan disimpul
1 keping asam gelugur
3 biji ubi kentang
1/4 cawan air asam jawa
1 cawan santan pekat
blend halus: bawang besar, putih dan halia
1 senduk rempah kari + 1 senduk cili blend di gaul rata dgn air
Tumis bahan blend hingga wang
masukkan rempah dan kacau hingga naik minyak
tuangkan semua bahan lain
tambah air garam dan perasa
renihkan hingga kari pekat dan daging empok
ROTI JALA
3 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 telur
7 sudumakan tepung susu
sedikit garam
satukan dan blend kesemuanya
KUAH DURIAN
isi durian
santan
gula melaka dan putih
sedikit garam
2 helai daun pandan
air secukupnya
Satukan kesemuanya dan kacau diatas api perlahan hingga pekat
No comments:
Post a Comment