Followers
Tuesday, November 3, 2015
KARI AYAM DAN SAMBAL TUMIS KERING- SABARIAH BAHASAR
KARI AYAM
1 ekor ayam dipotong kecil
500g santan
4 biji ubi kentang
1 peket rempah kari + cili blend
1/2 cawan air asam jawa
3 helai daun pandan diikat
3 tangkai daun kari
Blend: bawang besar , putih dan halia
Tumis bahan blend hingga naik bau
Masukkan rempah karu dan daun pandan
Kacau hingga garing dan masukkan air asam
Masukkan semua bahan2 lain dan rendidih dgn api perlahan
Tambah garam dan perasa
Kacau hingga gulai pekat
SAMBAL TUMIS PARI KERING
Pari kering dihiris nipis dan rendam hingga lembut
1 mangkuk cili blend
2 bawang besar di blend
3 bawang besar potong bulat
1/2cawan air asam jawa
Belacan jika suka
Panaskan minyak dan tumis bawang blend
Masukkan cili dan belacan
kacau hingga naik minyak
Masukkan air asam dan pari juga bawang yg dipotong
Tambah air garam dan perasa
Kacau hingga pekat
Labels:
Sabariah Bahasar
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment