Pages

Followers

Tuesday, November 3, 2015

KARI AYAM DAN SAMBAL TUMIS KERING- SABARIAH BAHASAR


KARI AYAM
1 ekor ayam dipotong kecil
500g santan
4 biji ubi kentang
1 peket rempah kari + cili blend
1/2 cawan air asam jawa
3 helai daun pandan diikat
3 tangkai daun kari
Blend: bawang besar , putih dan halia

Tumis bahan blend hingga naik bau
Masukkan rempah karu dan daun pandan
Kacau hingga garing dan masukkan air asam
Masukkan semua bahan2 lain dan rendidih dgn api perlahan
Tambah garam dan perasa
Kacau hingga gulai pekat

SAMBAL TUMIS PARI KERING

Pari kering dihiris nipis dan rendam hingga lembut
1 mangkuk cili blend
2 bawang besar di blend
3 bawang besar potong bulat
1/2cawan air asam jawa
Belacan jika suka

Panaskan minyak dan tumis bawang blend
Masukkan cili dan belacan
kacau hingga naik minyak
Masukkan air asam dan pari juga bawang yg dipotong
Tambah air garam dan perasa
Kacau hingga pekat

No comments: