LASAGNA DAGING
1 kotak lasagna segera
keju ceddar/parmesan/mozarella
INTI DAGING
2 bawang besar dicincang halus
4 bawang putih di tumbuk halus
1 tin tomato kupas di blend [canned peeled tomato
1 tin sos pasta tradisional
1 kg daging kisar
1 cawan air
1 peket cendawan buang didadu
1 biji cili benggala di dadu
garam dan serbuk lada hitam
SOS PUTIH
100g mentega/marjerin
100g tepung gandum
1 liter susu segar
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga wangi
Masukkan semua bahan inti daging kedalamnya.
Kacau hingga mendidih dan pekat
Sos Putih - cairkan mentega dan masukkan tepung dan kacau dlm 1 minit. Tuang susu perlahan lahan dan kacau hingga pekat.tambah garam dan lada hitam
Lapik kaserol dgn 2 keping lasagna
Ratakan daging dan tutup dgn 2 keping lasagna diikuti dgn sos putih.
Ulang hingga habis
Tabur keju atas permukaan sos putih
bakar 190C selama 1 jam
No comments:
Post a Comment