Pages

Followers

Tuesday, November 3, 2015

SAMBAL BELACAN KELANTAN- AZLITA AZIZ



RESEPI SAMBAL BELACAN

20 tangkai cili kering ~ rendam hingga kembang , buang biji dan cuci bersih
20 tangkai cili merah
20 tangkai cili padi
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
2 biji tomato

Ikut resepi asal, bawang merah dan bawang putih di bakar, lada kering di rebus. tapi ita satukan semua dan goreng dalam sikit minyak. Ita buat ala-ala sambal jawa

Cili kering dan cili merah tu potong kecil
Satukan semua bahan, panaskan minyak dan goreng hingga layur
1 keping belacan ~ di bakar
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan cuka masak
limau nipis atau limau kasturi, ambil jusnya ~ bergantung kepada kemasaman
1/4 biji nenas ~ buang empuulr tengah dan cincang halus
1 biji pelam muda ~ parut halus
2 labu bawang besar ~ di mayang halus, gaul dengan garam, ramas-ramas sikit dan cuci bersih ( yang ni ita tak letak )

Bahan yang kita dah goreng tadi masukkan dalam blender bersama cuka, belacan, garam dan gula. Kemudian kisar halus. Boleh juga di tumbuk
Masukkan bahan yang di kisar dalam mangkuk
Tuangkan nenas dan pelam yang di parut tadi. Jika ada letak bawang hiris masukkan sekali
Gaul rata
Perasakan garam dan gulanya
Perahkan jus limau kasturi atau limau nipis
Sedia di hidangkan bersama lauk pauk idaman

Untuk resepi hidangan yang lain boleh singgah di sini : http://www.azlitamasammanis.com/

No comments: