Pages

Followers

Wednesday, November 12, 2014

TIRAMISU- ROSNAH ABU BAKAR


TIRAMISU
BAHAN-BAHAN
1 bungkus biskut ladyfingers/kek span/apa2 jenis kek pun(ikut suka)
250 gram cream cheese

250 ml UHT whipping cream
150 gram gula halus/kastor(boleh dikurangkan/boleh tambah mengikut citarasa masing2)cawan air panas(untuk bancuh nescafe,jangan tambah gula hokehhhh)
1 sudu besar serbuk nescafe(nak guna yg instant 3 in 1 tu pun boleh)

Serbuk koko untuk hiasan(tapi saya guna parutan coklat masakan)

CARA MEMBUATNYA
Satukan cream cheese,UHT whipping cream dan gula halus,pukul sehingga kemban
Celupkan biskut ke dalam bancuhan air nescafe dan susun dalam bekas sederhana besar(kalau x nak celup,susun biskut/kek kemudian tuang 1/3 air bancuhan nescafe tadi)
Kemudian sendukkan 1/3 bahagian cream cheese yang dipukul tadi dan tuang ke atas biskut dan ratakan
Ulang proses melapis di atas sehingga menjadi 3 lapisan
Bila semua dah habis dan bahagian atas disapu rata,bolehlah ditutup dan disimpan dalam peti ais beberapa jam
Sebelum dihidang,bolehlah ditabur dengan serbuk koko di atasnya mengikut kreativiti masing2
SUMBER RESEPI:(IZYAN MASTERCHEF 2)TERIMA KASIH BANYAK

No comments: