Pages

Followers

Friday, November 7, 2014

SATE GORENG - SALMAH HARON


sate goreng:
1 kg daging potong saiz kari-bersihkan-tos
3-4 btg serai>
4-5 tangkai cili kering>
seketul kunyit hidup>
sedikit lengkuas>
10 ulas bwg merah> semua ini dikisar halus
5 ulas bwg putih>
1sbsr jintan manis>
1 sbsr ketumbar>
1/2 sbsr jintan halus/putih>
perahan air asam jawa
gula putih dan gula merah secukupnya:
caranya:
semua bahan ini hendaklah digaul sampai rata dan diperap selama 3-4 jam sebelum ibakar atau goreng, jika menggoreng, gunakan minayk yg banyak mcm kita goreng pisang atau keledek. jgn digoreng terlalu lama. goreng hingga agak daging dah masak ja. bolehlah diangkat dan toskan. selamat mencuba.
#kalau menggunakan daging ayam, perapannya hanya 1 jam sj.

No comments: