Pages

Followers

Friday, November 14, 2014

CHICKEN PIE - SALMAH HARON


CHICKEN PIE:
untuk kulit pie:
500gm tpg gandum
200gm butter cair/lembut
100ml yogurt (susu cair+jus limau)
1 kuning telur
1 sk gula
secubit garam
-masukkan tepung, gula, garam dan kuning telur kedlm
mangkuk -gaul rata dan masukkan butter-gaul lagi hingga rata
-akhir sekali masukkan yogurt dan uli hingga menjadi doh yg lembut..kalau xlembut jg...pandai2 la yer
-simpan doh kedlm peti ais selama 1/2jam. sh letak semalaman

Bahan2 Untuk Filling:
500gm isi ayam-potong dadu
1btg karot didadu
1bj capsicum hijau-sh letak 3 warna sekali-merah dan jg kuning..bagi lagi meriah
1 bj bwg besar dadu
4 ulas bwg putih-cincang
120gm white mushroom-hiris
2 sb olive oil
serbuk lada hitam
daun sup*optional
1 kiub ayam/vegitable
bancuhan tepung jagung(4sb t jagung, 3sb air)

-panaskan olive oil dan masukkan bag putih..bila dah naik bau, masukkan isi ayam dan kiub ayam/vegi
-bila dah 1/2 masak, masukkan karot-gaul rata.
- masukkan bwg besar-biarkan hingga ayam masak
-akhir sekali masukkan mushroom, pepper dan capsicum-gaul rata.
-sesuaikan rasanya. kalau xcukup rasa masin, blh tambah garam
-tutup api dan masukkan daun saderi.

-penyediaannya:---- sebiji kuning telur dikocok unt sapuan

-tepung dikeluarkan dari peti sejuk lebih awal supaya kembali lembut seperti keadaan asalnya
-canaikan dan alas bekas yg nak digunakan untuk pie.
pastikan bekas yg boleh dibakar
-alas sekeliling bekas hingga rata
-masukkan fillingnya
-tutup dgn sekeping lagi adunan tepung yg dah dicanai
-hiaslah mengikut kreativiti sendiri
-sapukan kuning telur keatasnya
-bakar api atas bawah(suhu ikut oven sendiri)
-siap

**untuk lebih mudah membuat fillingnya, boleh gunakan mushroom sup yg dlm tin dan tambahkan sayur2an dan pepper **
- - - -SELAMAT MENCUBA

No comments: