LEMPENG LEMAK MANIS BERJINTAN..
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
11/2 cawan air
2 biji telur
11/2 susu teh jintan manis - ditumbuk halus
3/4 cawan gula pasir (ikut suka manis)
sedikit pewarna kuning
secubit garam
CARA:
1. Satukan tepung gandum dan gula pasir.
2. Pecahkan telur dan di buang pusatnya (tips menghilangkan bau hanyir telur) campurkan jintan manis yang di tumbuk , garam dan kacau2 dengan garfu.
3. Masukkan adunan telur dan di bancuh kedalam tepung tadi perlahan supaya tidak bergentel dengan air dan santan tadi.
4. Panaskan kuali kecil none stick, hanya di permulaan saja di sapu minyak masak dengan kertas tissue sedikit. Panaskan dan sendukkan adunan tadi dan lenggang. Tutup kuali sekejapo hingga masak kekuningan. Angkat dan lipat ikut suka..
5. Sedia untuk di hidangkan..
SELAMAT MENCUBA
# Resepi asal dari Kakak ipar saya didalam Buku Variasi Masakan Mami oleh Hajah Fadhilah Hanoum G.M. Yusoff #
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
11/2 cawan air
2 biji telur
11/2 susu teh jintan manis - ditumbuk halus
3/4 cawan gula pasir (ikut suka manis)
sedikit pewarna kuning
secubit garam
CARA:
1. Satukan tepung gandum dan gula pasir.
2. Pecahkan telur dan di buang pusatnya (tips menghilangkan bau hanyir telur) campurkan jintan manis yang di tumbuk , garam dan kacau2 dengan garfu.
3. Masukkan adunan telur dan di bancuh kedalam tepung tadi perlahan supaya tidak bergentel dengan air dan santan tadi.
4. Panaskan kuali kecil none stick, hanya di permulaan saja di sapu minyak masak dengan kertas tissue sedikit. Panaskan dan sendukkan adunan tadi dan lenggang. Tutup kuali sekejapo hingga masak kekuningan. Angkat dan lipat ikut suka..
5. Sedia untuk di hidangkan..
SELAMAT MENCUBA
# Resepi asal dari Kakak ipar saya didalam Buku Variasi Masakan Mami oleh Hajah Fadhilah Hanoum G.M. Yusoff #
No comments:
Post a Comment