Pages

Followers

Friday, November 14, 2014

BINGKANG GANDUM PANAS - ROSNAH ABU BAKAR


BENGKANG GANDUM PANDAN

3 cawan tepung gandum
11/4 cawan gula (ikut manis)
7 helai daun pandan di blend dengan 2 cawan air
2 cawan santan pekat (Kak Ros masukkan dalam jug penyukat - santan + air daun pandan jadikan sukatanya 4 cawan)
4 biji telur - di buang pusatnya supaya tidak hanyir ( di kocak rata dengan garfu)
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau jika suka (kak ros bubuh 2 titik je)

CARA:

1. Dalam mangkuk gaulkan gula dengan tepung gandum .Lubangkan di tengahnya dan bancuh dengan telur dan air pandan+ santan tadi.

2. Adunan ini kak ros kacau sekejap atas api dalam periuk yg tidak melekat hingga pekat . Kemudian baru di masukkan kedalam loyang yang di bubuh sedikit minyak/mentega/minyak sapi.(mana2 pun boleh). Taburkan bijan di atasnya. Masukkan kedalam oven..

3. Panaskan oven 200C mengikut kepanasan oven masing2. Kak Ros punya dapur gas biasa je lama punya Takde api atas pun... Tadi kak Ros bakar selama 11/2 jam baru elok gareng di atasnya..

4. Kuih ni lembik sedikit tapi setelah sejuk esok baru cantik di potong. Tak suka jika keras kuih ni.

SELAMAT MENCUBA...

No comments: