Pages

Followers

Friday, November 7, 2014

SAMBAL BILIS KACANG- SALMAH HARON

sambal bilis kacang (kering):
1 mangkuk ikan bilis dibersihkan dan tos
1/2 mangkuk kacang tanah dibersihkan dan tos
3-4 smkn cili kisar
1sudu air asam jawa
bawang merah/putih-hiris-unt tumis
secubit garam
gula agak sampai ada rasa manisnya
minyak unt menggoreng
caranya:
goreng kacang tanah sampai garing-toskan
goreng ikan bilis sampai garing-toskan
minyak menggoreng td diambil sedkit untuk menumis. belen minyak tu diketepikan.
panaskan minyak dan tumis bawang sampai garing.
masukkan air asam jawa dan cili kisar. biar sampai betul2 pecah minyak, baru masukkan gula dan garam. rasa apa yg kurang-tambah. nak ada rasa manis, ckit pedas dan garamnya. kacau selalu agar tidak hangus. bila dah betul2 pecah minyak baru masukkan ikan bilis dan kacang tanah. kacau sampai rata dan tutup apinya. bla dah sejuk bolehlah dimasukkan dlm bekas kedap udara. boleh disimpan lebih dari seminggu.
*ikan bilis hendaklah dipilih dari jenis yg baik supaya tidak lemau apabila dah dimasak nanti.

No comments: