Pages

Followers

Wednesday, November 12, 2014

ASAM PEDAS - SALMAH HARON

ASAM PEDAS:
bahan kisar-
2 bj bwg besar
3 ulas Bwg putih.
Sebatang serai
Seibu jari kunyit hidup
Sedikit belacan-bakar
Seibu jari asam jawa tanpa bj*nak lebih masam, lebihkan asam
Cili kering ikut pedas yg kita nak
Nak lagi pedas tambah cili padi merah dan sedikit lada hitam.
Sebj tomato
Bahan lain:
Sebarang jenis ikan
Tomato belah 4
Bendi, terung
Sedikit daun kesum, bunga kantan, serai dititik
Cili besar hijau-belah 2
Daun limau purut*optional
Garam secukupnya
air secukupnya
Minyak untuk menumis

Caranya:
-panaskan minyak , masukkan bahan kisar..kacau rata
-dengan api yg sederhana, biarkan rempah ini masak hingga pecah minyak.
-masukkan air ikut kepekatan yg kita nak. Biar mendidih
- masukkan ikan dan biar mendidih lg
-masukkan garam dan sayur2annya..
- reneh hingga pekat
-siap
-----SELAMAT MENCUBA-

No comments: