KEK APRIKOT
1 cawan majerin pelangi
3/4 cawan gula custer
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh bicabonate soda
1/2 sudu teh esen pisang
1 sudu makan susu pekat
2 sudu makan susu segar dlm kotak - dibancuh dengan susu pekat
1/2 cawan aprikot kering - dihiris
1/2 cawan kismis hitam
1/2 cawan badam cincang
CARA:
1. Pukul majerin & gula hingga kembang
2. Masukkan telur sebiji2 pukul lagi hingga sebati
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder & bicarbonate soda ke dalam adunan majerin tadi berselang seli dengan susu dan bubuh esen pisang.. Kaup balik dengan mengguna senduk kayu sahaja.. Hingga sebati. Akhir sekali masukkan buah aprikot & kismis.. Tinggalkan sedikit untuk hiasan di atas kek.
4. Lenser acuan dengan majerin dan tabur tepung. Kemudian masukkan adunan dan tabur buah aprikot, kismis dan badam.
5. Masukkan dalam oven kepanasan 180C hingga masak lebih kurang 45 minit..
SELAMAT MENCUBA!! Recepi by Kak Ros
1 cawan majerin pelangi
3/4 cawan gula custer
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh bicabonate soda
1/2 sudu teh esen pisang
1 sudu makan susu pekat
2 sudu makan susu segar dlm kotak - dibancuh dengan susu pekat
1/2 cawan aprikot kering - dihiris
1/2 cawan kismis hitam
1/2 cawan badam cincang
CARA:
1. Pukul majerin & gula hingga kembang
2. Masukkan telur sebiji2 pukul lagi hingga sebati
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder & bicarbonate soda ke dalam adunan majerin tadi berselang seli dengan susu dan bubuh esen pisang.. Kaup balik dengan mengguna senduk kayu sahaja.. Hingga sebati. Akhir sekali masukkan buah aprikot & kismis.. Tinggalkan sedikit untuk hiasan di atas kek.
4. Lenser acuan dengan majerin dan tabur tepung. Kemudian masukkan adunan dan tabur buah aprikot, kismis dan badam.
5. Masukkan dalam oven kepanasan 180C hingga masak lebih kurang 45 minit..
SELAMAT MENCUBA!! Recepi by Kak Ros
No comments:
Post a Comment