Pages

Followers

Friday, November 7, 2014

GULAI SIAM IKAN TENGGIRI - Rosnah Abu Bakar


GULAI SIAM IKAN TENGGIRI

3 potong ikan tenggiri - dibersihkan dan di goreng (jangan gareng sangat)

Bahan di kisar:

1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit lengkuas
sedikit kunyit hidup

2 sudu besar cili kisar ( saya guna cili 3 in 1 brand puteri)
1 sudu makan pes tomyam - ( saya guna pes tomyam Siam yg beli di Padang Besar tu)
1 batang serai di ketuk
2 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
Cili api jika nak lebih pedas.
1/2 cawan santan pekat
Air secukupnya
garam dan serbuk perasa jika suka.
Minyak masak untuk menumis.

CARA:

1. Panaskan minyak, tumis bahan2 yang dikisar, masukkan cili kisar, serai yang diketuk, asam keping .

2. Setelah pecah minyak, masukkan ikan, daun limau purut dan masak hingga sebati kemudian masukkan santan dan air... Masaklah hingga elok pekatnya.

3. Rasa asam garamnya dan masaklah hingga pekat..

SELAMAT MENCUBA!! Resepi dari dapur kak ros.

No comments: