Pages

Followers

Wednesday, November 12, 2014

NASI KACANG DAL- ROSNAH ABU BAKAR


450 gm Beras Basmathi - rendam 20 minit dan toskan.650 ml air1 cawan santan pekat3/4 cawan kacang dal direndam semalaman.
Bahan di kisar :
1" kunyit hidup1" halia1 labu bawang besar
1 " kulit kayu manis3 sudu minyak masak/sapi - ikut suka saya tak bubuh pun1/2 sudu teh garam2 helai daun pandan - disimpul
CARA :
1. Masukkan beras kedalam rice cooker.
2. Kemudian masukkan bahan di kisar, gaul rata..
3. Masaklah macam nasi biasa.
Mudah je.. Selamat mencuba!!

RESEPI AYAM MASAK CILI HIDUP
1/2 ekor ayam - dipotong n bersihkan2 helai daun pandan - disimpul1 batang serai di ketuk2 senduk cili kisar
Bahan di kisar:3 biji cili merah2 labu bawang besar4-5 ulas bawang putih1" halia
Bahan di tumbuk :
1 sudu makan rempah biji (ketumbar)1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh rempah masala2-3 biji buah tomato dihiris
Minyak untuk menumisGaram dan serbuk perasa jika sukaDaun ketumbar /daun pudinaSedikit air limau nipis - diperah ambil jusnya

CARA :
1. Panaskan minyak dalam periuk tumis bahan penumis dan masukkan bahan2 dikisar dan yang di tumbuk tadi. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam dan tomato yang dihiris dan rempah masala..
3. Masaklah hingga kuah agak pekat dan rasa asam garamnya.
Selamat mencuba ye!!

TERUNG MASAK GURDA1/4 cawan santan pekat2 biji terung di potong bulat2 biji tomato di potong bulatsedikit air asam jawa
- Terung dan tomato direbu hingga empok
Bahan untuk di tumis
bawang merah, bawang putih dan sedikit haliadaun kari1 sudu teh halba campur.

CARA :
1. Bila terung & tomato telah empok masukkan santan
2. Bila mendidih tuangkan bahan penumis beserta minyaknya sekali kedalam terung.
3. Gaul rata masaklah hingga pekat.

SELAMAT MENCUBA!!! - Resepi by Rosnah Abu Bakar

No comments: